Bonaire vanaf 2009 duurzaam
Energiebedrijf EcoPower Bonaire heeft een contract getekend met het Water & Energiebedrijf Bonaire (WEB) om een gecombineerd wind-biodieselsysteem te bouwen. Het gaat om dertien windturbines en een bodieselfabriek. Hiermee kiest Bonaire als eerste Caribische eiland voor duurzame energie.
EcoPower is een consortium van internationale ontwikkelaars en leveranciers van duurzame energieprojecten en dieselfabrieken: Evelop, Enercon en MAN. Dennis Lange, algemeen directeur van Evelop, is verantwoordelijk voor onder meer het geld, het management en de coördinatie: “Het is een uniek project.” ?Het belang van de keuze van Bonaire voor duurzame energie is volgens Lange dat het eiland een betrouwbare energievoorziening krijgt, die commercieel verantwoord is. “Nu wordt energie opgewekt met oude dieselmachines. Er is ook het nodige aan te merken op het netwerk, wat zorgt voor blackout periodes.”
Dertien windmolens erbij?Voor het nieuwe systeem staat er al een half jaar een windmolen op Sorobon. Er komen er nog dertien te staan aan de noordoostkust, zodat ze optimaal profiteren van de passaatwinden. Lange vindt niet dat Bonaire er lelijker door wordt: “Voor windmolens is dit een mooi type. Bonaire wil zich onderscheiden als groen eiland en een windmolen is bij uitstek een symbool voor groene energieopwekking.”
De windcapaciteit is eigenlijk al voldoende voor de elctriciteitsvoorziening voor het hele eiland. Alleen als de wind eens wat minder waait, zijn de dieselinstallaties nodig als backup. Die centrale wordt gebouwd bij het BOPEC-terrein en zal binnen twee tot drie jaar gaan draaien op biodiesel.
De kosten voor het project bedragen 100 miljoen Antilliaanse gulden, zo’n 56 miljoen dollar. De projectontwikkelaars van Evelop financieren die, samen met de partners MAN en Enercon. Een klein deel komt ook van regionale banken, aldus Lange. Hij denkt dat de kostprijs voor electriciteit voor WEB omlaag kan gaan. Het totale project wordt opgeleverd in het derde kwartaal van 2009.